Ahad, 28 Jun 2009

IKAN BAKAR & AIR ASAM JAWA



Ya Allah, lately tekak asyik nak makan yang ala-ala kampung je pulak. Macam pecal dan ikan bakar. Biasanya aisyah guna ikan terubuk/ ikan cencaru. Tapi kali ini aisyah guna ikan mackarel. Pun sedap juga tau, lagi best dari rasa ikan kembung bakar.
Senang je masak ikan bakar ini, bersihkan ikan, balut ikan dengan daun pisang dan bakar dalam oven hingga masak. Aisyah guna suhu maximum (200 darjah celcius), lebih kurang 40 minit. Terbalikkan ia sewaktu membakar.
.
Kuah Asam
- 1/2 biji bawang besar
- cili padi secukupnya (di hiris)
- asam jawa sebesar bola pingpong (di campurkan dengan 1/2 cawan air masak dan di buat pes). Kalau terlalu pekat, tambah kan lagi sedikit air masak. Jangan terlampau cair sangat, nanti tak best. Sebatikan semua bahan.
- sedikit garam dan perasa.
.
Makan dengan nasi panas, sayur pecal atau ulam-ulaman.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI