Sabtu, 20 November 2010

AYAM PANGGANG SATE



Assalammualaikum wbkt
.
Masa hari raya aidil adha yang lepas, Aisyah ada masak ayam panggang style sate nie...Actually rempah-rempah dia sama je macam masak sate goreng (dari resepi Bro Rozzan- shared recipes), tapi kali ini resepi yang sama diaplikasikan kepada ayam yang tak di potong....disebabkan ayam ini di panggang, jadi Aisyah ada campurkan dengan sedikit minyak masak ke dalam adunan rempah (nak bagi ayam tu berkilat and cun sikit) so kita bgi dia glittering sikit so nampak lebih menyelerakan...sorry lah gambar tak berapa cantik sebab masa Aisyah snap gambar nie, ayam nie baru keluar dari oven jadi masih berasap-asap lagi, kemudian pula terus nak siap-siap ke majlis, jadi tak sempat nak ambil gambar banyak....enak di gandingkan dengan nasi impit, atau nasi minyak....resepi seperti ini mmg lebih mudah tau, dan hasilnya adalah ayam yang juicy dan spicy....Seperti biasa, Aisyah bakar pada suhu maximum (220 degree) dengan bertutup aluminium foil selama 45-50 minit- kemudian remove aluminium foil dan teruskan membakar lagi selama kira-kira 15-20 minit mengikut tahap kegaringan yang di sukai...resepi asal sate goreng Aisyah lampirkan di link bawah ini ya...hati-hati sedikit dengan kuantiti ketumbar jintan tu ya...kalau anda masak dalam kuantiti sedikit, jangan di letak terlampau banyak...nanti boleh terpahit..
.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI