Sabtu, 17 Januari 2009

BUBUR KACANG HIJAU


Sesuai di buat untuk minum petang. Especially di waktu hujung minggu. Sedap di makan dengan roti putih. Sorry gambar tak berapa clear sbb Aisyah snap gambar tengah berasap-asap lagi bubur tu hehehehe.

Bahan-bahan
250 gram kacang hijau
3 cawan susu segar/ 1-1.5 cawan santan pekat
2 sudu makan gula merah
4 sudu makan gula pasir
3 sudu makan biji sagu
Daun pandan di ikat
Air secukupnya

Cara-cara

1. Rebus kacang hijau hingga betul-betul kembang. Memang ambil masa sikit waktu merebus ni. Sabar, sabar.
2. Masukkan gula merah, daun pandan dan sagu. Rebus hingga sagu agak kembang
3. Akhir sekali masukkan susu segar dan perasakan manisnya.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI