Hello nasi lemak...wonder why your name is 'nasi lemak'...hehe are you going to add us more lemak...forget it, once a while who care if you tambah 'lemak'...kah kah kah
Bahan-bahan
Bawang merah 2 biji (hiris)
Bawang putih 2 ulas (hiris)
1/2 ibu jari halia (hiris)
Beras wangi 4 cawan
Santan pekat 1 cawan
Air 6 cawan
1 batang serai (di ketuk) (nie optional)
Sedikit minyak masak
Garam
Daun pandan
Cara-caranya
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia dengan sedikit minyak masak (tumis agak-agak layu je jangan sampai bawang jadi hitam)
2. Campurkan bawang yang dah ditumis tadi (dengan minyak-minyak tumisan tu sekali) dengan beras, daun pandan, santan, perasakan dengan garam. Gaul rata semua bahan dengan beras.
3. Masak dalam rice cooker. Bila dah masak, gaul rata.
4. Hidangkan dengan telur rebus, mentimun dan sambal ikan bilis/udang/sotong, dan juga sedikit ikan bilis goreng.
Sedikit minyak masak
Garam
Daun pandan
Cara-caranya
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia dengan sedikit minyak masak (tumis agak-agak layu je jangan sampai bawang jadi hitam)
2. Campurkan bawang yang dah ditumis tadi (dengan minyak-minyak tumisan tu sekali) dengan beras, daun pandan, santan, perasakan dengan garam. Gaul rata semua bahan dengan beras.
3. Masak dalam rice cooker. Bila dah masak, gaul rata.
4. Hidangkan dengan telur rebus, mentimun dan sambal ikan bilis/udang/sotong, dan juga sedikit ikan bilis goreng.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan