Sabtu, 4 April 2009

AYAM PERISA SATAY




I would like to share this simple recipe that I tried recently. No specific ingredients and measurement actually and it is more to "campak-campak". The taste is not bad, and it outperfomed other foods because it is more healthy (don't need to use oil) and time saving (just put in the oven). Suitable for those who intend to reduce their weight, but you still can enjoy the good taste of chicken in this recipe. Sorry sebab gambar tak cantik sangat, tak pandai setting camera! hehehehe
...
Bahan-Bahan
10 ketul ayam
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 ibujari halia
1-1.5 sudu makan serbuk ketumbar
0.5-1 sudu makan serbuk kari
0.5-1 sudu makan serbuk jintan manis/jintan putih
2 biji kentang di potong 4
1 lobak merah dipotong 6
1 bij bawang besar di potong 6
sedikit gula, garam dan perasa
...
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 190 darjah celcius
2. Kisar bawang putih, 1 biji bawang besar, halia, serta serbuk kari, serbuk ketumbar dan serbuk jintan. Lumurkan pada ayam yang telah dibersihkan. Lumurkan sekali dengan gula, garam dan perasa. Susun atas tray.
3. letakkan kentang, bawang besar dan carrot di sekelilingnya. Tutup dengan aluminium foil.
(Aisyah taknak ayam tu hitam, jadi aisyah cover dengan aluminuim foil. Terpulang lah, ikut citarasa masing-masing).
4. Masak dalam oven- about 1 hour. Hidang panas-panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan