Selasa, 14 April 2009

SOTONG MASAK KUNYIT




My family suka sangat masak macam nie, walaupun simple tapi cukup khasiat sebab masukkan juga kentang dan tomato. Jadi makan satu lauk pun dah ok.


SOTONG MASAK KUNYIT
Sotong anggaran dalam 10 ekor
Kentang 3 biji
Bawang putih 4-5 biji
Bawang besar 1 biji (saiz besar)
Kunyit 1/2 sudu besar
Sos Thailand 1 senduk (4-5 sudu besar)
Sos tomato (3/4 senduk) (3 sudu besar)
Sos tiram 1 sudu
Capsicum/ tomato dihiris
Gula ¾ sudu besar (gaul dgn sotong)
Garam ¼ sudu (gaul dengan sotong)
Ajinomoto 1/8 sudu besar (gaul dengan sotong)
Cili padi 3 biji

Cara-cara
1. Hiris kentang. Panaskan sedikit minyak dan goreg kentang sampai agak lembut
2. Masukkan bawang putih dan merah, tumis lagi
3. Masukkan sos-sos yang berkaitan
4. Gaulkan gula, garam dan aji, serbuk kunyit denagn sotong
5. Masukkan sotong
6. Last sekali masuk capsicum dan tomato dan cili padi
7. Perasakan sekali lagi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan