Khamis, 18 Jun 2009

BUBUR SOM SOM


During my childhood, my mum liked to cook this bubur som-som especially in Ramadhan. Served cold and sweet, it is suitable for all occassions. There are two versions of bubur som-som. If you are more concern about your health, ignore the coconut milk and insyaAllah the taste is not much different.
Bahan-bahan
.
1.5 cawan tepung beras
4 cawan air
Sedikit garam
.
Nota: kalau nak rasa lebih lemak, campurkan santan, tetapi kurangkan air, (iaitu 1 cawan santan pekat dan 3.25 cawan air).
.
Cara-cara
1. Campurkan semua bahan. Masak hingga berkilat/kental dan ada bubble. Masukkan ke dalam loyang dan sejukkan ia.
Nota: Sekiranya adunan masih nampak berketul, tuangkan sedikit demi sedikit air panas sehingga adunan menjadi licin.
.
Hidang dengan air gula merah.
Masak gula merah dengan air hingga sebati. Campurkan sedikit gula jika suka. Masukkan juga daun pandan untuk bau wangi.
(Nota: air gula merah jangan terlampau manis). Sejukkan sebelum menghidang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan