Isnin, 28 Jun 2010

DAGING MASAK HALIA




Masa Aisyah belajar dulu, Aisyah suka sangat makan daging masak halia. Tu la, tiba-tiba rasa teringin sangat nak makan lauk nie dengan nasi panas-panas. Tapi, kalau nak best kena guna halia muda, then hiris halus-halus, pergh mmg terangkat. Disebabkan dah jenuh cari sana-sini tak jumpa halia muda, takpe lah kita guna je halia tua pun takpe, janji jadi hahahhaha.
.
Ok, so nie adalah resepi ciptaan sendiri. Rupa mmg macam tak cukup mengancam, tapi bab rasa mmg best! heheheh tu kalau ikut tekak Aisyah lah...boleh cuba masing-masing di rumah dan bagitau feedbacknya ok.
.
Resepi daging masak halia

Bahan-bahan
- daging yang di rebus lembut dan di potong nipis-nipis (1 mangkuk)
- 4-5 biji bawang putih (potong kecil)
- 4 inci halia (hiris kecil memanjang) - macam batang mancis
- 1.5 biji bawang besar (hiris kasar)
- 1/3 sudu teh serbuk lada hitam
- 2-3 sudu teh kicap manis (Aisyah guna jenama ABC)
- sedikit sos tiram
- sedikit minyak bijan
- sedikit sos sotong thai
- 3/4 cawan -1 cawan air
- tepung jagung 1/2 sudu makan (bancuh tepung jagung nie dengan air di atas)
-2 pokok daun bawang potong kasar
- kacang panjang (3-4 batang- potong panjang-panjang)
- cili padi (3-5 biji)
.

Cara-cara

- tumis bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan daging dan gaul sebati.
- masukkan semua bahan kecuali bawang besar, daun bawang, cili padi, kacang panjang
- sebatikan kuahnya, then masukkan bawang besar. rasakan garamnya.
- akhir sekali masukkan kacang panjang. Then, daun bawang, Terus matikan api.
- masak dengan api besar, dan masak dengan cepat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan