Isnin, 22 November 2010

ACAR NANAS


Assalammualaikum wbkt...
.
Aisyah nak share resepi acar nanas yang Aisyah buat tempohari....best nye makan acar nanas nie dengan nasi minyak/ beriyani...rasanya manis-manis masam, jadi ianya menyeimbangkan rasa dalam makanan kita.ada juga yang padankan dengan nasi dagang..pada hari raya yang lepas, rakan Aisyah (Hajah Mas) dia buat acar buah dan kuah pecal yang sedap sangat....sampai termimpi-mimpi jadinya ;)...tapi sebab keluarga Aisyah tak ramai, jadi kurang sikit motivasi nak memasaknya...tapi part kuah pecal tu insyaAllah berminat juga nak mencuba resepi orang brunei nie..
.
Acar ini simple je..cepat mudah dan sedap di makan heheheh
.
Bahan-bahan
2 tin nanas dalam tin (potong kecil) - air dalam tin tu jangan di buang
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
sedikit halia
1 biji bunga lawang
1/2 batang kayu manis
sedikit serbuk kunyit- kalau ada kunyit segar lagi best tau
sedikit biji sawi
gula (3-4 sudu)...nak kasi manis manis sikit
hiaskan dengan cili merah besar (optional)
.
Cara-cara
- kisar bawang putih, bawang besar, halia, dan tumis dengan bunga lawang + kayu manis hingga naik minyak.
- masukkan nanas dan airnya sekali (part air nie ikut suka lah ye nak letak banyak mana). Cuma jgn letak terlalu banyak sbb biasanya acar nie tak berkuah sgt...ala-ala je airnya
- masak sebentar untuk bagi nanas lembut...dan masukkan semua bahan lain...
- rasakan garam dan gulanya..

Nota: Ada resepi yang gemar letakkan udang masin blend dalam acar nanas ini, jadi kalau anda berminat boleh lah mencuba blendkan 1 sudu udang kering dan campurkan dalam acar ini sewaktu memasak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan