Memang kelakar sebab actually Aisyah nak cuba buat bentuk spiral with sardine setelah mandapat resepi basic sweet bread dari Ustazah Hamidah...Tup-tup, it turned to be like this. Hahahah...I don't know what was wrong sebab rasanya doh tu agak sticky (tak tahu la mungkin Aisyah terlebih air secara tak sengaja) and susah sikit nak canai, jadi Aisyah pun buat aje la ala-ala pizza, bubuh je sardin yang dah dimasak dengan bawang dan tabur dengan sikit parmesan cheese yang ada dalam stock and sprinkle with dried oregano...hahahaha..Nevertheless,my daughter and hubby really enjoy this simple pizza.
To be honest, basic sweet bread nie mmg soft sangat dan sangat sedap. InsyaAllah next time Aisyah nak menuntut dengan lebih lanjut dgn my neighbour, the iron chef yang pakar dalam bab roti-meroti nie...
Bahan-bahan
260 ml air
500 gm strong bread flour
500 gm strong bread flour
6 sudu besar gula
2 sudu kecil garam
1 biji telur
3 sudu besar marjerin
2 sudu besar tepung susu
2 paket yis (setiap satu paket beratnya 6 gm)
Cara-cara
1. Gaul semua bahan dan uli (lebih senang jika uli dengan machine) lebih kurang 15 -30 minit.
2. Biarkan doh naik 1 jam
3. Canaikan. Boleh buat bentuk bun, spiral, salut pada sosej, tabur dengan cheese dan gula atau apa-apa juga inti kesukaan anda.
4. Biarkan naik pada suhu 40 darjah selama 20 minit
5. Bakar pada suhu 165 darjah selama 20 minit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan