Sabtu, 17 Januari 2009

BIHUN GORENG SINGAPORE



I don’t know whether this recipe truly come from Singapore. However my mum really like to cook this especially when I was small and my little brother loves this very much.

It is very practical to cook this in the case you have limited stock in fridge but still want to serve something easy and sumptious for your family’s breakfast. Let’s give a try!

Bahan-Bahan

1 paket bihun (di rendam dalam air paip dan di gunting, supaya takde la panjang sangat bihun tu dan supaya senang di goreng)
½ biji bawang besar (dihiris)
3 biji bawang putih (dihiris halus)
3 biji telur
2 sudu penuh udang kering (dibersihkan)
Sedikit sotong (di bersihkan)
Sedikit udang (dibersihkan)
Sedikit sayur campur (mixed vegetable, ataupun apa-apa sahaja sayur yang ada dalam simpanan anda seperti cauliflower, broccoli, mushroom, lobak merah)
2 biji cili besar (dihiris)
½ -1 sudu serbuk lada putih (ikut kepedasan yang anda inginkan)
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng telur pecah-pecah hingga ¾ masak. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang besar, bawang putih dan udang kering hingga naik bau.
3. Masukkan udang dan sotong. Biarkan sekejap. Tuskan bihun yang sedang direndam dan masukkan ke kuali. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga bihun betul-betul lembut dan kembang. Kacau rata.
4. Bila bihun sudah lembut, masukkan serbuk lada putih dan sayur campuran. Perasakan garamnya. Sebatikannya dengan bihun.
5. Akhir sekali masukkan cili yang dihiris, dan telur yang telah digoreng tadi.
6. Hidang bersama dengan bawang goreng dan sedikit daun ketumbar yang dihiris kasar. Yummy!

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI