Sabtu, 17 Januari 2009

AYAM UNGKEP (JAWA STYLE)



Aisyah adalah orang Jawa jadi makanan ini adalah antara makanan yang popular dalam masyarakat Jawa. Sedap sangat bila dimakan dengan nasi putih atau nasi himpit. Memang rupanya ala-ala kari tapi rasanya jauh lagi best dari kari. Lagipun resepi nie tak menggunakan santan, dan mudah untuk di cuba.


Bahan-Bahan
8-10 ketul ayam yang telah dibersihkan
4 biji bawang putih
5 biji bawang merah
2.5 sudu makan biji ketumbar
1 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih
1.5 sudu makan serbuk kari (Aisyah guna brand Adabi)(di gaul dengan sedikit air suam)
2 batang serai (diketuk)
1/2 ibujari halia (untuk dikisar)
1 ibujari halia (di hiris)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (untuk dimasukkan ke dalam masakan)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (untuk diratakan pada ayam dan di goreng)
1 kayu manis
2 bunga lawang
2 buah pelaga
2.5 sudu makan gula
Minyak secukupnya


Cara-cara
1. Kisar bawang putih, bawang merah dan 1/2 ibu jari halia.
2. Biji ketumbar, jintan manis dan jintan putih dikisar kering hingga 3/4 halus
3. Gaulkan ayam yang telah dibersihkan dengan 1/2 sudu serbuk kunyit dan goreng 3/4 masak. Ketepikan
4. Tumis bawang yang telah di kisar beserta dengan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik minyak dan agak garing. Minyak hendaklah mencukupi. Kalau kurang minyak, tambahkan lagi supaya garingnya rata.
5. Masukkan serbuk kari, ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang sudah dikisar, halia yang telah dihiris dan juga serai. Tumis lagi hingga betul-betul garing. Pastikan minyak mencukupi supaya rata garingnya.
6. Masukkan ayam yang telah digoreng. Masukkan juga 2-3 cawan air. Kacau rata dan tutup periuk tersebut beberapa ketika hingga ayam dan kuahnya sebati. Gunakan api serderhana. Bila nampak kuah sudah mula pekat masukkan 2.5 sudu makan gula, garam dan perasa.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI