Sabtu, 24 Januari 2009

IKAN MASAK TUMIS SERANI





Ikan masak tumis serani nie macam ala-ala sup rasanya tapi tak sama macam sup. Sedap makan time hujan-hujan dengan sayur goreng dan juga sedikit ikan tenggiri masin. Segar je rasa kuahnya. Aisyah biasanya guna ikan tenggiri, gerut atau ikan merah. Kepala ikan pun best juga masak seperti ini. Guna je ikan apa-apa pun insyaAllah menjadi. Sesuai sangat untuk kanak-kanak sebab tak pedas.
...
IKAN MASAK TUMIS SERANI
Bahan-Bahan
3 kepala ikan (dibelah dua dan dibuang insang)
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1/2 ibujari halia
1/2 ibu jari kunyit
3/4 sudu kecil jintan manis
3/4 sudu kecil jintan putih
sedikit asam jawa (dibancuh dengan sedikit air suam)
Air secukupnya
Sedikit minyak untuk menumis
...
Cara-cara
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, jintan manis dan jintan putih (tak perlu tumbuh sampai terlampau halus. kasar-kasar sikit pun ok)
2. Tumis dengan sedikit minyak hingga garing. Masukkan air dan ikan. Biarkan hingga ikan masak.
3. Masuk air asam jawa dan perasakan ia.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI