Sabtu, 17 Januari 2009

SUP IKAN




I like to eat this with porridge. Makan dengan nasi putih pun ok je. Ikan yang sesuai adalah seperti ikan merah, gerut dan jenahak. Dapat kepala ikan pun best kalau masak seperti ini.

Bahan-bahan
3-4 kelar ikan/ 2 kepala ikan (saiz besar) dibersihkan
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 ibu jari halia
½ sudu kecil jintan manis
½ sudu kecil jintan putih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 kayu manis
4 biji cengkih
1 sub bunjut adabi
¼ sudu kecil lada hitam
Sedikit cendawan (optional. Kalau takde pun takpe)
Sedikit bawang goreng
Daun sup di hiris
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

1. Tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, jintan putih, jintan manis dan lada hitam. (jangan halus sangat menumbuk tu, kasar-kasar sikit pun ok, tapi lada hitam tu kena tumbuk bagi halus sikit)
2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk beserta dengan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga hingga naik minyak dan agak garing.
3. Masukkan air secukupnya. Masukkan ikan dan sup bunjut.
4. Masak dengan api sederhana hingga ikan masak. Perasakan garamnya.
5. Sebelum matikan api, masukkan cendawan, daun sup dan bawang goreng.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI