Sabtu, 14 Februari 2009

AYAM PANGGANG JORDAN





AYAM PANGGANG JORDAN

Resepi ayam panggang ini Aisyah suka sangat sebab senang tapi rasanya sungguh sedap dan ala-ala timur tengah gitu. Given by Kak Ros Aniza Shariff dan dia menuntut ilmu nie dari orang Jordan sewaktu beliau belajar di sana. Thanks banyak-banyak kepada Kak Ros yang sentiasa suka berkongsi resepi, mudah-mudahan semakin berkat kehidupannya.

Bahan-Bahan
10-12 ketul ayam/ 1 ekor ayam yang tidak dipotong (ikut suka)
3 sudu tomato puree
2.5-3 sudu makan gula
1-2 sudu makan madu (optional)
½ -1 sudu kecil lada hitam (yang telah ditumbuk)
1 biji bawang besar (di potong 6 bentuk baji) – dilumurkan dengan sedikit marjerin
1 biji kentang (optional) – dilumurkan dengan sedikit marjerin
½ biji carrot (optional) – dilumurkan dengan sedikit marjerin
Sedikit garam dan perasa.

Cara-cara

1. Bersihkan ayam dan tuskan. (Aisyah biasanya buang kulit ayam tu sekali sebab tak suka makan kulit. Tapi terpulanglah masing-masing.)
2. Lumurkan ayam dengan semua bahan hingga sebati. Masukkan garam dan sedikit perasa.
3. Sapu loyang dengan sedikit minyak zaitun/ marjerin
4. Letakkan ayam di atas Loyang
5. Letakkan bawang besar yang di potong, kentang yang dipotong 4 dan juga carrot yang dipotong empat di sekeliling ayam.
5. Bakar pada suhu 180 darjah hingga masak (biasanya ambil masa dalam 1 jam)

Nota: boleh juga guna seekor ayam dan gunakan juga kaedah yang sama, Cuma hati-hati sikit waktu membakar. Letakkan aluminium foil untuk elak ayam hangus. Cara nak tahu dah masak ke belum cucuk dengan garfu dan kita dapat lihat air jernih keluar dari daging ayam tu. Sesuai dimakan dengan nasi putih ataupun dengan nasi bukhari/ nasi tomato/roti naan.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI