Sabtu, 4 April 2009

CHOCOLATE ALMOND SQUARE

This biscuit is one of my family's all time favourites. I made this biscuit during hari raya and all my nieces and nephews- termasuk la mak-mak mereka- really admire.

Sumber: Chef Alex Goh (From the Book- the joy of making cookies)

Bahan A
260 gm mentega
185 gm gula icing

Bahan B
1 telur
1 sudu teh chocolate paste
1/2 sudu teh coffee paste (but I never used this before)

Bahan C
400gm tepung gandum
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh serbuk penaik
15gm serbuk koko
1/2 sudu teh emplex (untuk merangupkan biskut- nie aisyah buat modification sendiri.

Bahan D
180gm kepingan badam (di panggang dulu)

Cara-cara
1. Pukul A sampai sebati. Tambah B dan pukul hingga licin. Campur C dan pukul sebati. Masuk D dan gaul hingga sebati dengan sudu.
2. Tekan doh dalam loyang yang beralaskan plastik. Simpan dalam peti sejuk semalaman (hingga keras).
3. Keluarkan dari peti sejuk dan potong setebal 1 cm, bentuk 4 segi. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20-25 minit.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI