Isnin, 2 November 2009

PASTA GORENG/ MAKERONI GORENG



Emmm....ini menu yang family Aisyah suka sangat. Especially untuk sarapan pagi atau nak masak dengan kadar kecepatan tinggi sewaktu pulang kerja. Semuanya main campak-campak je, tapi insyaAllah kalau kita berselawat waktu memasak, makanan yang di masak lebih berkat dan semua ahli keluarga menyukainya.
.
Bahan-bahan
250gm makeroni (tak kisah la bentuk penne, spiral etc)- asalkan dalam kategori pasta
3 sudu makan cili kisar
1/2 biji bawang besar - di hiris dadu
3 biji bawang putih - dicincang
1/2 sudu makan serbuk jintan manis
Rencah (udang/ sotong/ ayam/ daging yang telah di rebus/ sosej/ mince meat)- ikut citarasa dan ikut stock apa yang ada- potong kecil
Sos tiram (2-3 sudu makan)
Sos tomato (secukupnya)
Kicap manis
Minyak untuk menumis
3 biji telur
1 mangkuk sayur campur (carrot, corn, kacang peas, etc)
.
Cara-cara
- Rebus makeroni dengan sedikit minyak hingga lembut. Angkat, cuci dengan air paip dan toskan. Minyak perlu di masukkan supaya makeroni tak melekat.
- Panaskan sedikit minyak. Goreng telur pecah-pecah. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik minyak. Masukkan udang/ sotong/ ayam/ daging/ sosej. Masukkan sos tomato dan sos tiram serta serbuk jintan manis dan sedikit kicap manis. Masukkan sayur campur. Masak hingga sebati dan agak pekat. Tambahkan sos tomato jika nampak kurang pekat.
- masukkan gula dan garam serta perasa. Sebatikan ia.
- masukkan makeroni dan telur. Gaul rata sebentar dan angkat.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI