Jumaat, 26 November 2010

KAMBING PANGGANG






Assalammualaikum wbkt..
.
Resepi kambing panggang ini sangat jarang di masak oleh orang Msia, tapi masyarakat barat lebih kerap masak makanan ini...cuma kalau orang barat mereka cuma perap dengan rosemary, olive oil dan juga garlic...tapi sebab kita nie lidah Malaysia, jadi nak kena guna style Malaysia juga, baru terasa rempahnya dan dapat balancekan rasa kambing tersebut...jadi tidak lah begitu muak..

Aisyah padankan lauk ini dengan nasi hujan panas...actually resepi nasi hujan panas nie sama je dengan resepi nasi minyak menawan (ada kat list nasi tu) cuma kali ini Aisyah letak warna hijau dan merah..juga dengan acar mentimun+lobak...
.
Aisyah perap dengan resepi sate ayam, cuma kali ini Aisyah tambahkan dengan 3 sudu makan olive oil, 1/2 cawan susu cair dan blender dengan semua bahan-bahan lain hingga jadi betul-betul halus dan hancur...ketumbar dan jintan tu perlu di sangai dahulu ya untuk dapatkan rasa yang lebih enak...
.
PEHA KAMBING PANGGANG
1/2 peha kambing
200 gram gula pasir
100 gram gula merah
2 sudu kecil garam
3.5 sudu makan serbuk ketumbar - di sangai
3.5 sudu kecil serbuk jintan manis - di sangai
1/2-1 sudu makan serbuk lada sulah
3 sudu makan minyak zaitun
1/2 cawan susu cair.
7 ulas bawang putih
1.5 ibujari halia
5 batang serai- hiris nipis
2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit perasa
.
Cara-cara
- Bersihkan peha kambing
- blender semua bahan di atas hingga betul-betul hancur. Ketepikan 2 jam (saja nak bagi rempah nie sebati)
- Perap peha kambing dengan rempah ini selama 6-7 jam (semalaman) dalam baking tray
- Panaskan oven pada suhu maksimum. Cover kambing dengan aluminium foil dan kemudiannya bakar selama 1 jam setengah.
- Keluarkan dan check sama ada dah masak atau belum. Cucuk dengan garfu/ belah sikit daginng dengan pisau...kalau cucuk dengan garfu dan keluar clear water tu maksudnya daging dah masak...kalau keluar clear water+ darah tu maksudnya kena masak lagi dan check dari masa ke semasa...Timing memanggang kambing ini tak sama, kerana beberapa faktor (e.g jenis oven, saiz kambing etc).
- hasilnya adalah kambing panggang yang juicy tapi lembut.
- hiaskan dengan daun bawang dan cherry tomato
.
Nota: Aisyah panggang selama 2 jam dan kemudiannya buka aluminium foil dan teruskan panggang lebih kurang 5 minit

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI