Selasa, 20 Oktober 2009

UDANG GORENG KUNYIT


Nie adalah menu nak cepat dah semua main campak-campak je..hehehe..Sangat effective jika ada orang datang ke rumah secara ad hoc. Boleh juga di praktikkan jika mengalami kesibukan yang amat sangat, bagi memastikan isi rumah tak kelaparan..heheheh.
.
Bahan-bahan
10 ekor udang saiz sederhana/ besar (dibersihkan)
3 biji bawang putih (cincang halus)
1 biji bawang besar (hiris kasar)
Sayuran (brocolli, cauliflower, capcisum, mushroom, carrot, etc) - optional, ikut apa ada dalam stock. (dihiris)
1 sudu kecil serbuk kunyit
garam dan perasa secukupnya.
sedikit minyak masak
.
Cara-cara
- Gaulkan serbuk kunyit dengan udang. Ketepikan
- panaskan minyak di kuali, tumis bawang putih yang dihiris hingga naik bau.
- Masukkan udang. Masak sebentar hingga kulit udang bertukar merah. Tapi jangan masak terlalu lama, nanti rasa manis udang hilang. Gunakan api besar dan kacau dengan cepat.
- Masuk sayuran dan juga bawang besar yang dihiris, garam dan perasa. Sebatikan ia. Jangan masak terlalu lama sbb taknak sayur dan bawang besar menjadi lembik.
- Hidangkan dengan nasi panas.
.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kalau campur halia lagi best...bagi pecinta halia cam aku ler hihi 'yana'

Aisyah berkata...

oh ye ke? boleh la nanti di cuba...anyway, halia mmg bagus untuk kesihatan...aisyah pun suka minum sharbat halia..

KOLEKSI RESEPI