Sabtu, 20 Februari 2010

NASI TIM AYAM




Assalammualaikum wbkt.
.
Dari resepi India (vadai) dan padang pasir (basboosa), china (kuetiau ladna), sekarang kita balik ke nusantara pulak (Indonesia). Sekali imbas macam Nasi Magluba dari negara arab, tapi nasi tim ayam nie dia lain sikit sebab kita masak dengan cara mengukus nasi tersebut. InsyaAllah di kesempatan lain Aisyah akan berkongsi resepi nasi magluba dengan kawan-kawan semua.
.
Apa-apa pun, jika nakkan kelainan dari menu biasa, nasi tim ayam nie menjadikan kita lebih seronok dan nampak best. Actually nasi tim ayam nie rasanya lebih kurang macam Mie Ayam, sebab cara memasak ayamnya adalah sama. Cuma Mie ayam kita makan ayam kicap tu dengan mee, tapi untuk Nasi Tim Ayam nie kita makan lauk ayam kicap tu dengan nasi.
.
Sila rujuk resepi Mie ayam pangsit di dalam blog ini (untuk cara membuat garlic oil dan juga ayam kicapnya). Di sini Aisyah share resepi untuk membuat sup mudah dan juga cara memasak nasi tim ayam. Sediakan garlic oil dan juga ayam kicap untuk menu ini. Kuah sup ayam ini akan di gunakan untuk memasak nasi nanti.
.
Nota: sediakan dahulu garlic oil dan juga ayam kicap.
.
Bahan-Bahan Untuk Sup
- Tulang ayam (isi ayam digunakan untuk membuat ayam kicap, dan tulangnya digunakan untuk buat sup).
- Air secukupnya (kira-kira separuh periuk)
- 4 biji bawang putih (di tumbuk halus)
- 1/2 sudu teh serbuk lada putih
- garam dan perasa secukupnya
- sedikit daun bawang dan daun sup.
.
Cara-cara
- Rebus tulang ayam dengan air hingga mendidih. Kemudian, masukkan semua bahan lain. Perasakan ia.
- Tabur dengan daun sup dan daun bawang sewaktu menghidang.
.
Bahan-Bahan untuk Nasi
- Rendam 2 cawan beras (ikut cawan rice cooker) dengan air selama 1 jam. Kemudian toskan ia.
- Ambil 4 cawan air (ikut sukatan cawan rice cooker) dan masukkan dalam periuk. Didihkan ia. Masukkan 3-4 sudu garlic oil. Masukkan beras dan masak hingga airnya menjadi kering. Kacau-kacau supaya rata masaknya. Pada tahap ini, beras tu biasanya dah masak dalam 80%. Ketepikan.
.
Cara Mengukus nasi
- Ambil bekas yang sesuai untuk mengukus (Aisyah gunakan besen steel saiz sederhana).
- Masukkan ayam kicap kira-kira 1/3 dari besen. Kemudian, masukkan nasi tadi.
- Kukus hingga masak sepenuhnya. Jika nampak nasi masih agak keras, taburkan sedikit air sup ayam ke atas nasi yang telah di kukus.
- Terbalikkan nasi waktu menghidang di atas dulang besar.
- Hidangkan dengan ulam-ulaman, sup dan juga sambal yang digemari.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan