Assalammualaikum wbkt,
.
Hari ini Aisyah nak share resepi vadai, sejenis kuih yang popular di kalangan masyarakat India.. Actually dah lama beli kacang dal nie sebab masa tu teringin nak buat kuih dalca roti canai. Tapi memandangkan takde kesempatan nak menguli roti canai (dan tak tau la bila boleh jadi sempat) hehehhe, jadi sebelum kacang dal nie expired maka Aisyah transform kacang dal tu menjadi kuih ini. Best makan kuih savoury ini terutama di waktu petang atau untuk breakfast. Terutama sebab kat dalam kuih nie ada jintan manis (tu mmg rempah favourite Aisyah tu, sebab tu nama blog nie jintan manis) heheheh...lagi la menambahkan selera apabila memakannya. Resepi asal dari Kak Rinn Chan, terima kasih atas resepi yang best ini, insyaAllah kalau first time cuba pun akan menjadi.
.
Bahan-Bahan
250 gram kacang dal (di rendam dalam air selama sekurang-kurangnya 4 jam, kemudian toskan ia)
2 tangkai cili kering - dihiris halus
1 tangkai daun kari - dihiris halus
1/2 labu bawang besar- cincang halus
1 camca teh jintan manis (biji)
1/2 sudu teh garam (atau secukup rasa) - Aisyah letak dalam 1 sudu teh garam
.
Cara-cara
- Kisar kacang dal dengan blender. Tak kisah lah kalau ada yang tak hancur sepenuhnya.
- Campur dengan semua bahan. Rasakan garamnya.
- Leperkan dengan tangan dan goreng hingga kecoklatan.
.
(Nota: Aisyah rendam cuma 2.5 jam je sebab nak cepat. Dan Aisyah blender 2/3 dari kacang dal dengan 1/2 cawan air untuk bagi lebih halus sikit, kemudian Aisyah tapis dan buang airnya. Manakala 1/3 kacang dal lagi Aisyah blender kering (tanpa air) dan agak kasar teksturnya. Kemudian, Aisyah campurkan kesemua kacang dal itu, dan gaul dengan bahan-bahan lain. Aisyah juga masukkan sedikit perasa).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan