Ahad, 1 Ogos 2010

MAC AND CHEESE






Assalammualaikum wbkt,
.
Hari ini Aisyah nak share resepi macheroni and cheese yang mudah dan dapat di siapkan dalam tempoh 1 jam je...teringat dulu (about 3 yrs ago) pernah buat mac and cheese nie, dan jemput kawan office atang rumah dan makan, mereka suka sangat sebab ianya sangat lah cheesy terutama kalau masih panas, so cheese tu masih cair lagi...fuh mmg best!. Anyway, biasanya Aisyah guna daging cincang utk buat mac and cheese nie - yang mana resepi ini lebih kurang je macam kalau kita buat lasagne...tapi kali ini Aisyah saja je tukar dengan tuna dan seafood coctail, so rasanya pun sedap dan takde la rasa heavy sgt...sbb kalau dah la guna daging cincang, pastu letak cheese byk pula... macam agak cepat muak...dan nampaknya kalau guna tuna dan seafood cocotail ini rasanya agak light dan tak muak di makan...mari jom kita tengok resepinya..
.

Bahan-Bahan
350-400 gram macheroni yang belum di rebus (tak kisah la bentuk macammana, spiral ke, bulat ke etc)
1 botol sos spegheti (Aisyah guna brand Tesco - ada macam-macam brand, e.g. prego - pun sedap juga)
1 tin kecil tuna flake
1 mangkuk sederhana seafood coctail (campuran squid, mussel and prawn)
2 sudu makan tomato puree
250 gram mozarella cheese (grated)
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit cili padi (jika suka - sbb kalau pedas sikit rasa macam kaw bila combine dengan macheroni yang cheesy tu- Aisyah tak potong cili tu just biar je sebiji-sebiji macam tu sebab anak Aisyah tak makan sangat)
gula secukupnya
sedikit mushroom (jika suka)
sedikit mixed herbs
.
Cara-cara
- Rebus macheroni dengan air panas dan sesudu minyak hingga lembut. Toskan ia.
- Tumis bawang putih dan merah yang telah di potong dadu dengan sedikit minyak hingga naik bau.
- Masukkan tomato puree, seafood coctail, tuna flake, dan juga sos spegheti. Kacau rata.
- Masak sebentar hingga kuah agak pekat sikit, masukkan gula secukup rasa, lada hitam dan garam.
- Angkat kuah dan gaul dengan macheroni tadi hingga sebati
- Masukkan macheroni ke dalam loyang saiz besar. Taburkan atasnya dengan grated mozarella cheese.
- sprinkle dengan mixed herbs.
- Panaskan oven pada suhu maximum. Cover macheroni dengan aluminium foil dan bakar selama 10 minit.
- Buka foil dan teruskan membakar 10 minit lagi - atau hingga cheese sudah cukup cair dan bertukar warna sedikit (seperti dalam gambar) - tapi hati-hati, jangan sampai hangus tau!
- Hidangkan bersama salad
.
Resepi Salad
- 2 pokok daun ketumbar
- 3 biji tomato
- 1/2 biji timun
- 1/2 biji bawang besar
.
Cara-cara
- potong kecil semua bahan dan gaulkan sebati (tak perlu letak garam ke apa), terus je hidang. Sedap di makan bersama dengan mac and cheese.

Tiada ulasan:

KOLEKSI RESEPI