Assalammualaikum wbkt.
This time I would like to share with you the recipe of Laksa Johor. As usual, this recipe has been copied from Kak D website at http://resipidiana.blogspot.com/. Many thanks to kak D for sharing her mum's recipe with all of us here. I am not a fan of Laksa Johor actually but I used to ate it when I was at my auntie house. It was so marvelous and fantastic! After few years, I have an intention to do it by my own and I suddently found this recipe.
....................
The original Laksa Johor use ikan tenggiri, instead of ikan selayang in Laksa Penang. The fish taste is strong and it is not sour as compared to Laksa Penang. I used tuna in canned since it was the only fish available in hand. The taste was great, even my husband who banned laksa for years also not able to resist the temptation of this laksa Johor. I believe that the taste will be much better if you used fresh ikan tenggiri from the market. I make a sambal belacan to accompany this Laksa Johor and my husband said it was perfect! hehehehe..
.........
LAKSA BONDAKU
Bahan untuk Kuah Laksa
750 gram ikan tenggiri, direbus dan ambil isinya
3/4 cawan rempah kari ikan
1/2 cawan kerisik
1 cawan air
2 kotak kecil santan KARA (2 biji santan kelapa) (Aisyah substitute dengan full cream milk)
4 batang serai, (dititik)
dititik2 inci lengkuas,
garam secukup rasa
serbuk perasa, jika suka
minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
3 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
...
Bahan untuk Sambal (Dikisar)
20 biji cili padi thailand
6 -8 batang lada merah hidup
(Untuk sambal belacan, Aisyah goreng dengan minyak bahan-bahan berikut-
10 biji cili padi
1 biji bawang besar saiz sederhana
3 biji cili besar
2 biji tomato
1.5 ibujari belacan (ikut taste nak byk mana)
(Note: semua bahan di hiris dahulu dan di goreng berasingan dengan sedikit minyak. Tumbuk dengan lesung batu dan campurkan sedikit garam dan perasa, jika suka).
...
Bahan untuk Hiasan
2 kilo mee laksa, (Aisyah guna speghetti- letak minyak sikit lepas merebus supaya spagheti tak melekat)
kerang rebus
fishcake
tahu kering
timun (kupas kulit, buang hatinya dan hiris halus)
tauge
daun kesum
...
Cara-caranya
1. Isi ikan dikisar bersama air rebusan ikan dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik bersama rempah yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan kerisik, gaul rata. Masukkan pula rempah kari ikan dan 1 cawan air. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan isi ikan yang telah dikisar. Masukkan pula santan, garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka.
5. Jika kuahnya agak pekat boleh tambah sedikit lagi air.
...
Cara untuk menghidang Laksa
1. Letak mee laksa dalam mangkuk, letakkan sedikit kerang rebus, fishcake, tahu kering dan tauge. Kemudian tuangkan kuahnya.
2. Hiaskan pula dengan timun, daun kesum dan sambal. Sedia untuk dimakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan